For værter

Vil du tilbyde husly til ukrainske flygtninge?

Vores forening har, siden starten af marts 2022, hjulpet ukrainske familier med at finde værtsfamilier i Danmark. Vi mener, at ukrainske flygtninge i mange tilfælde vil få den bedste start i Danmark ved at blive indlogeret privat, og få hjælp af en værtsfamilie med alle de praktiske ting, der hører med, når man kommer til et nyt land som flygtning.

Hvad kan du forvente når du skriver dig op
Når du skriver dig op på vores liste, ringer vi til dig når det bliver aktuelt. Vi skaber kontakten mellem værtsfamilien og den ukrainske familie, og inden vi har kontaktet jer, har vi set på om de informationer, I har givet os, passer til det, som den ukrainske familie har brug for. Vi prøver så vidt muligt at matche på børnenes alder, ønsker til geografi, og selvfølgelig om der må være dyr osv.

Du kan læse mere om værtsfamiliernes erfaringer længere nede på siden.

Hvad vi forventer af en vært:
At man har plads til at have ukrainerne boende.
At man er imødekommende og vil gøre sit bedste for at hjælpe dem i en svær tid.
At man vil hjælpe ukrainerne med at søge opholdstilladelse og registrere sig hos kommunen.
At man vil undersøge, hvad der er af muligheder i kommunen i forhold til at få penge til mad, indtil de får deres opholdstilladelse.

Der er ingen regler om, hvor meget plads en værtsfamilie skal kunne tilbyde familien, men tænk over, hvad du selv ville kunne leve på. Derudover er det en fordel hvis den ukrainske familie kan have lidt privatliv, altså et værelse, hvor de kan trække sig tilbage, når de vil være alene. Nogle foretrækker at blive en del af familien, mens andre har brug for at være alene.

Her kan du læse mere om hvad man kan gøre for at blive en god vært for ukrainske flygtninge:
Hvordan bliver man en god vært?

Sådan skriver du dig op
Du skriver dig på vores liste over værtsfamilier ved at udfylde denne formular: Tilbyder husly Giv gerne så mange oplysninger som muligt – det gør det nemmere for os at lave de rigtige matches.

Værtsfamiliernes erfaringer

Overvejer du at skrive dig op som værtsfamilie til ukrainske flygtninge, men er i tvivl om det vil fungere hos jer? Nedenfor kan du læse, hvordan det har været for nogle af vores værtsfamilier:

Værtsfamilie i Høje Taastrup Kommune, 1. Maj 2022:
Vil du vide hvordan det er at være værtsfamilie for en Ukrainsk familie? Givende! Det er det bedste ord jeg kan bruge til at beskrive oplevelsen med, nu hvor vi har haft en familie boende i en måned.

Det er simpelthen vanvittigt, hvor mange ting vi tager for givet eller accepterer at ’vi finder bare én og spørger…’. Det er DER en værtsfamilie kommer ind.

I løbet af de fire uger de har været her, indtil videre, er børnene gået fra at krybe langs væggene til at lege, grine og lave sjov… og endda skændtes (havde ikke troet at jeg kunne savne børneskænderier!) Familien har skabt sig en hverdag og forsøger at leve i nuet. Vi gør vores bedste for at hjælpe med lige netop det: Lev i nuet og tage en dag ad gangen. Det er muligt, de ikke får lov til at blive i vores kommune, det er muligt at der kommer dårlige nyheder hjemmefra, det er muligt at ting ikke udarter sig som vi ønsker. Men – lige her og nu – er alt godt. Vi elsker vores familie og ønsker bare alt det bedste for dem.
Læs hele beskrivelsen her