For ukrainere

Søger du husly i Danmark?

Er du flygtet fra krigen i Ukraine og søger husly hos en dansk værtsfamilie, kan du skrive til huslytilukraine@gmail.com, kontakte os via Facebook, eller udfylde denne formular. Husk at skrive så mange informationer som muligt, så vi bedst muligt kan hjælpe din familie med at finde den rigtige værtsfamilie. Vi vil gerne vide, hvor mange I er der søger, alder og køn, om I har dyr, allergier eller andre særlige hensyn, og hvornår I regner med at ankomme til Danmark. Skriv også gerne så mange kontaktoplysninger som muligt (mail, telefonnummer, messengerlink osv.)

Når man søger en vært hos os, kontakter en af vores koordinatorer dig, og hjælper med at skabe kontakt til en vært fra vores liste. Værten kan hjælpe dig med at søge om opholdstilladelse i Danmark og med at få registreret din biometri, og med forskellige andre praktiske ting. Det er gratis at bo hos værten.

Alle vores værter har selv meldt sig til at hjælpe flygtninge fra Ukraine. Du bor i deres hus eller lejlighed, og de vil gøre deres bedste for at hjælpe dig med at blive bosat i Danmark. Værten vil typisk betale for din mad og fx hjælpe dig med at anskaffe tøj og hvad du ellers mangler af nødvendige ting. Men husk, at værten ikke nødvendigvis har mange penge, bare fordi de har plads til dig og gerne vil hjælpe. Nogle kommuner giver et tilskud til kost og logi, men langt fra alle.

At bo hos en vært vil ofte (men ikke altid) betyde, at:
– Du får et værelse i familiens hus eller lejlighed, og deler resten af boligen med værten
– Værten sørger normalt for mad og de mest basale fornødenheder (f.eks. toiletartikler, sengetøj, shampoo og håndklæder)
– Værten hjælper dig med at søge om opholdstilladelse i Danmark
– Værten hjælper dig med at anskaffe tøj
– Værten hjælper dig med at tilpasse dig livet i Danmark

Og husk venligst:

  • At bo hos en vært er ikke det samme, som hvis du boede på et hotel. Du er gæst i deres hjem, så respekter venligst deres regler og følg deres instruktioner om, hvordan man skal opføre sig i deres hjem.
  • I Danmark tillader de fleste ikke rygning i deres hjem. Respekter venligst dette, og fortsæt med at ryge udenfor.
  • Hold dit værelse rent og ryddeligt, og hjælp værten med fællesarealerne. Hjælp hinanden med madlavning og rengøring
  • Prøv gerne at kommunikere med værten på engelsk, og derefter på dansk. SayHi eller andre apps kan hjælpe dig.
  • Hvis du medbringer børn, så husk, at de er dit ansvar, ikke værtens.
  • Det er ulovligt at slå børn i Danmark.
  • Danmark er et godt, men dyrt land at leve i. Og omkostningerne til mad, elektricitet og varme/gas er steget meget det seneste år, især efter begyndelsen af ruslands fuldskala invasion den 24. februar. I Danmark betaler du for den mængde el/gas, du bruger, så tag hensyn til din vært og vær med til at holde omkostningerne nede (sluk lyset, når det ikke er nødvendigt, tag trøje og varme sokker på indendørs osv.).

At bo hos en vært forudsætter, at der vil være regler at overholde og misforståelser at håndtere, men samtidig er det en unik kulturel oplevelse, der vil berige dit liv i denne hårde tid.
Du vil lære meget om danskernes kultur, levevis og vaner, og du vil se, hvordan tingene fungerer i det danske samfund. Du vil begynde at opbygge dit lokale sociale netværk og vænne dig til sproget. Dette vil også være til din fordel på længere sigt.

Sandholm er et sted med mange flygtninge fra forskellige lande. Nogle af dem vil være fra Ukraine, så det er sandsynligt, at du vil kunne blande dig med dine egne – og tale dit modersmål. På Sandholm vil du få mad tre gange om dagen, og du vil få udleveret sengetøj, dyne, tallerkener, shampoo og håndklæder.
Du vil måske høre, at tingene kan gå lidt hurtigere i Sandholm, hvilket kan være rigtigt fordi man hurtigt får optaget biometri og søgt om opholdstilladelse. Men det er også en institution, så man kan ikke forvente individuel tilgang og hjælp fra de mennesker, der arbejder med flygtningene der. Du vil sandsynligvis blive flyttet videre til et andet flygtningecenter i Danmark efter nogle dage i Sandholm.